Login Register

Sherlock villain's mansion is Renishaw boss's North Nibley pad

By The Citizen  |  Posted: January 14, 2014

  • Sir David McMurtry's North Nibley home, as featured in Sherlock

Comments (0)

Viewers tuning in to the latest instalment of Sherlock last night might have had grand designs on the sleuth's latest enemy's plush pad.

The dramatic finale to the episode, the last of a three-part series, saw the detective polish off fictional newspaper magnate Charles Magnussen at a stunning modern-day mansion.

The spiral-designed home was Swinhay House near North Nibley, Gloucestershire. Principal architect was Nailsworth-based David Austin and Associates which designed the property in 2001 for Sir David McMurtry as a new country house to replace an old veal farm that bordered his factory site.

Gloucester architects Roberts Limbrick also worked on the property at a later stage before plans returned to David Austin and Associates.

It is owned by Sir David McMurtry, the boss of engineering firm Renishaw.

The 30,000sq ft country residence was granted planning approval in 2000 under guidance which allowed the creation of houses of exceptional architectural interest within the green belt.

A profile of the property on Roberts Limbrick's website says: "Swinhay House has 10 different floor levels throughout with the Viewing Tower level set some 14.5m above the lower ground floor level.

"The house includes eight bedrooms contained in three separate wings, an eight bay underground garage, two lane bowling alley, 25m swimming pool and squash court, fully enclosed and glazed ‘Winter Garden’, ‘Panorama Room’ and Viewing Tower.

"A third of the floor space is located partially underground behind a highly insulated waterproof concrete structure.

"The house is highly energy efficient with sophisticated computer controlled environmental systems. It is also extremely well insulated and great care has been taken to eliminate thermal bridging. Alternative energy sources include a geothermal heating system.

"The house contains large areas of glazing and the orientation of the building was carefully tuned to maximise passive gains. The glazing is triple layered gas filled units with integral blinds and could only be sourced and procured from Scandinavia."

Do you have something to say? Leave your comment here...

max 4000 characters

YOUR COMMENTS AWAITING MODERATION

 
 

MORE NEWS HEADLINES

 
 
 

MOST POPULAR